Utrolige Sigiriya rock og hundrevis av Elefanter

Klokken er 10 om morgenen og jeg har allerede vært på en ny fantastisk utflukt. Nå sitter jeg med en kopp kaffe på terrassen min og slapper av litt før jeg skal videre på safari i ettermiddag. Lyden av en kantklipper hviner og rundt meg svermer det av små knott som vil helt opp i fjestet på meg. Hele tiden! Jeg ender opp med å rømme inn. Dumt jeg hadde latt døren til rommet stå oppe. De har fulgt etter meg inn!

Jeg tok meg ikke en røyk hvis noen lurer

Sigiriya Rock – the Lion Rock

Sigiriya Rock

Sigiriya Rock har stått på Unescos Verdensarvliste siden 1982 og takk og lov for det. Dette stedet er helt utrolig!

Den gamle festningen i Sigiriya befinner seg på toppen av en gigantisk stein av gneis som rager 200 meter over landskapet rundt.

Sigiriya Rock med hageanlegget foran (avfotografert flyfoto fra billettkontoret)
Plan over anlegget

Det er verserer litt forskjellige teorier om historien til Singiriya, men ifølge Mahavamsa drepte Kong Kasyapa sin far, King Dhatusena, i  år 477 f. Kr. for å sikre seg tronen. I frykt for gjengjeldelse fra sin halvbror, Moallana (som egentlig hadde retten til tronen), bygget Kasyapa en uinntagelig palass-festning på toppen av klippen mellom år 477 og 485 f. Kr. Guiden fortalte at broren til kongen faktisk kom for å ta tilbake tronen og det hele endte ganske tragisk med at Kong Kasyapa tok sitt eget liv da han forstod at han ikke kunne vinne. Igjen, kort fortalt.

Man tror at dette stedet har vært brukt av munker med flere gjennom årtusener, men mye av det som er igjen nå blir tilskrevet tiden da kong Kasyapa bodde der. Ruinene ble først oppdaget av britiske arkeologer tidlig i det 20. århundre, og utgravninger har fortsatt siden den gang.

Boulder arch

Jeg lar meg imponere av ingeniørkunsten, den estetiske sansen og gjennomføringsevnen til menneskene på denne tiden. Alt de fikk til – med hjelp av billig arbeidskraft og en eneherskende konge med vyer.

Hageanleggene foran klippen er delt inn i vann-, stein og terrassehager.

Overgang til terrassehagene
Nei, Tony, det er ikke lov å klatre opp. Jeg har spurt.

Hele denne gigantiske steinen var tidligere dekket av et lag med gips laget på sandstein, eggehvite og honning! Dette gjorde at hele fjellet reflekterte lys og kunne sees fra lange avstander. På dette gipslaget var det malerier (frescoer) absolutt over alt! Nå er det kun noen få igjen inne under en fjellhylle. Bildene er av kvinner i bar overkropp med blomster i hendene. Dette symboliserer at de er på vei til tempelet, men som min guide tørt bemerket; de hadde ikke kommet inn der kledd sånn. Kunstnerisk frihet kanskje?

Bildet er lånt fra guideboken da det ikke var lov til å ta bilder der
Mirror wall

På et tidspunkt har en gigantisk løve laget i murstein voktet trappen som fører til toppen av fjellet. Løvens massive poter er alt som er igjen, men det må ha sett helt fantastisk ut når hele løven var på plass.

Jeg poserer på løvetrappen

Toppen av fjellet var tidligere dekket med bygninger. Nå er det kun ruiner igjen, men med litt fantasi kan jeg nesten se for meg hvordan det så ut. Kongen hadde unektelig en fantastisk utsikt.

Her hadde kongen 500 koner og en haug med tjenere. Og sikkert også tusenvis av arbeidere som bygget og holdt på etter kongens ordre.

Badeanlegget på toppen
En av kongens audiens haller. Steinen trappen fører opp er kuttet ut fra fjellveggen ved siden av!
Cobra hood cave

Dette er utvilsomt ett av de mer spektakulære stedene jeg har sett.

Smørblid turist

Safari

Safari i området jeg nå befinner meg betyr egentlig bare en ting; Elefanter! Guiden min har kommet med fagre løfter om at jeg helt sikkert kommer til å få se dem. Mange av dem lover han til og med. Jeg er spent!

Heisann!

Fakta om den Asiatiske Elefanten:

Den asiatiske elefanten er 5,5 til 6,4 meter lang. Skulderhøyden er 2,5 til 3 meter i voksen størrelse. Hannen kan veie så mye som 5 tonn. Bare noen av hannelefantene får støttenner – kun 1 av 10! Og ingen av hunnene. Guiden forteller at det ikke var sånn før Britene invaderte og mener vel det er deres skyld, fordi de tok livet av så mange pga elfenbenet. Hvorfor de nå er støttannløse vet han ikke. Og jeg har heller ikke klart å finne det ut – enda. De spiser 250 kg gress hver dag og de kan gå opptil 25 km om dagen.

Et knippe av de jeg traff på i dag

Vi fikk se mange elefanter! Guiden holdt tellingen og mente vi til sammen så over 200! Bare i den ene flokken var det over 100 stykker. Herlig! Av alle disse så vi kun 2 stykker med støttenner.

Men, det man er her for er jo å ta selfie med elefantene. Hun i bilen ved siden av var proff!

Dreven selfie taker
Går vel bra selv uten trutmunn
Dette er idyll
Ikke dette

Dere tåler et par bilder til av disse flotte dyrene?

Med dette takker jeg for i dag. Sliten av inntrykk, mett og fornøyd. I morgen skal jeg på sykkeltur for første gang på flere år. Spent på det meste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..